Sofinanciranje

Ptuj

Ptuj

Ptuj, najstarejše slovensko mesto. Arhitekturni spomeniki so pod zaščito države. Pred 2000 leti je bilo na območju Term Ptuj mesto Poetovio, takrat eno največjih mest v rimskih provincah. Tu je bila sprejeta odločitev o ustoličenju novega vladarja rimskega cesarstva, kar kaže na pomen tega mesta.

Na pobočju Slovenskih Goric, ki segajo skoraj do reke Drave, se dviga mogočna trdnjava: Ptujski grad. Njegov strateško pomemben položaj mu je omogočil nadzor nad ravnino daleč naokoli, kar je že od antičnih časov privabljalo naseljence. Arheološke najdbe pričajo o prvih prebivalcih Grajskega griča že v kameni dobi oziroma začetku bakrene dobe (okoli 2100-1750 pr.n.št.). V arheoloških zbirkah Krajevnega muzeja Ptuj so shranjeni ostanki keramike in kamnitih sekir iz tega obdobja.

Ptuj je že dolgo znan kot mesto grozdja in vina. Rodovitna tla Haloze in Slovenskih Goric, zmerno celinsko podnebje, so v starih časih, ko so ptujsko deželo osvojili Rimljani, omogočil gojenje vinogradov na hribovitem terenu ob reki Dravi.

Vino v ptujskih vinskih kleteh hranijo že od leta 1917. Najstarejša vinska klet, ki se je ohranila do danes, pa se nahaja v Minoritskem samostanu.

To mesto je rojstni kraj slovenskega karnevala Pust, tu se vsako leto odvija karneval z znamenitimi kurentovimi maskami. Kurent je demon, ki prihaja zaradi Pusta, da bi prestrašil zimo. Njegov kostum je narejen iz perja, rogov iz lesa, zavit v usnje, nato pa okrašen s trakovi ali papirnatimi rožami. Pokrit v plašč ovčje spretnosti s petimi kravjimi zvončki, privezanimi okoli pasu. Vedno z visokimi škornji, ki jih spremljajo rdeče ali zelene nogavice in leseno palico, oblečeno v ježevko na koncu.

Ptuj z okolico ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Športne navdušence v Termah Ptuj čaka fitnes, termalni park z bazeni in tobogani, olimpijski bazen, teniška igrišča (9 igrišč), mini golf. Nedaleč od letovišča je moderno igrišče za golf z 18 luknjami. Številne možnosti za vodne športe ponujata tudi Ptujsko jezero in reka Drava, najbližje športno letališče pa ponuja dogodivščine visoko nad tlemi.

Mesto Ptuj, ki leži na severovzhodu Slovenije, med vinogradi in gričevnatimi polji, lahko s svojimi naravnimi in geografskimi značilnostmi ter bogato kulturno dediščino ponudi turistom v vsakem letnem času veliko nepozabnih doživetij.

Možnosti nastanitev

Terme Ptuj
Terme Ptuj

Terme Ptuj se nahajajo ob desnem bregu reke Drave, le dobrih 15 minut sprehoda oddaljene od najstarejšega Slovenskega mesta . Ptujske terme vel...

Več