Sofinanciranje

Rimske Terme

Rimske Terme

V čudovitem okolju Rimskih term se predajte užitkom v zdravilni vodi iz globin Amalijinega in Rimskega vrelca. Privoščite si najboljše, kar vam ponuja stičišče tradicije in sodobnosti.

Pustite vsakdanje življenje za seboj in se potopite v objem pomirjujoče narave, ki vam vrača zdravje in dobro počutje ter vas sprošča.

Zdravilnih učinkov termalne vode so se zavedali že stari Rimljani, ki so leta 39 pr. n. št. prav na istem mestu zgradili bazene s toplo in hladno vodo. Minevala so stoletja, priljubljenost vrelcev s čudežno vodo pa je le še rasla. Sem so v prepričanju, da so odkrili čudežni zdravilni izvir, prihajali člani kraljevih družin. Dolgo časa so bile terme dostopne le pripadnikom višjih slojev in visokim vojaškim častnikom. Danes pa so na voljo vsakomur, ki si želi preizkusiti njihove zdravilne učinke.

Analize kažejo, da je akro termalna voda v Rimskih termah po vsebnosti kemijskih elementov, ki blagodejno vplivajo na človeško telo, ena najbogatejših v Sloveniji. Na dobro počutje človeka pa spodbudno vplivajo tudi okolica term, kristalno čist zrak in pravljična pokrajina neokrnjenih gozdov.

Nazaj v zgodovino

Na mestu kopališča so bili najdeni marmornati žrtveniki in spomeniki zaobljub, posvečeni nimfam in rimski boginji zdravja Valetudi.

Rimske terme so bile prvič pisno omenjene v Oglejski listini leta 1486, zares pa so zaživele po letu 1840. Tega leta jih je v imenu svoje žene Amalije kupil tržaški veletrgovec Gustav Adolf Uhlich, saj je zaradi blagodejnih učinkov tukajšnje termalne vode ozdravel.

Po letu 1848 so Rimske terme obiskali številni ugledni gostje, kot so angleška princesa in pruska prestolonaslednica Viktorija, Napoleonova sestra, princesa Murat, avstrijski književnik Franz Grillparzer, srbski književnik Vuk Karađžić, cesar Ferdinand, nadvojvoda Janez in številni drugi.

Med drugo svetovno vojno je Rimske terme zavzela nemška vojska in jih preuredila v bolnišnico za svoje vojake. Od konca druge svetovne vojne do leta 1991 je Rimske terme upravljala Jugoslovanska ljudska armada. Zdravilne učinke termalne vode in čudovitega okolja so bili takrat deležni le zaprti krogi oficirjev.

Zdaj so Rimske terme odprte tudi za vas. Omogočajo vam, da se vrnete k pomirjujoči naravi, zdravju, dobremu počutju in sprostitvi. Pri tem vam pomaga termalna voda, ki zdravilno vpliva na človekovo telo.

Medicinski center Valetuda

Medicinski center Valetuda je eden najmodernejših medicinsko-rehabilitacijskih centrov  v Sloveniji. Nahaja se v 3. nadstropju hotela Rimski dvor in je poimenovan po rimski boginji zdravja in dobrega počutja Valetudi.

Zdravljenje v Rimskih termah in koriščenje terapij z naravnimi zdravilnimi sredstvi (termalna voda, klima) priporočamo pri:

  • revmatičnih obolenjih,
  • izven sklepnem revmatizmu,
  • ortopedskih obolenjih (degenerativne bolezni hrbtenice in drugih sklepov),
  • po ortopedskih in travmatoloških operacijah,
  • nevroloških boleznih (možganska kap, druga obolenja centralnega živčnega sistema),
  • ginekoloških boleznih (predvsem po velikih operacijah rodil in zaradi neplodnosti),
  • dermatoloških boleznih (predvsem pri obširnih post operativnih brazgotinah),
  • pljučnih boleznih (predvsem kroničnih bolezni zgornjih dihal).
Bazeni s termalno vodo: Tri termalne bazene in dva bazena v predelu savn. Vsi bazeni so zasnovani in zgrajeni tako, da ustrezajo potrebam sodobnega letovišča.

Notranji bazen: 32 m x 6,5 m x 1,4 m. Temperatura vode 32 C.
»padajoči tok«, masažni curki, jacuzzi. Povezan vodnim prehodom z zunanjim bazenom.

Zunanji bazen: 32 m x 6,5 m x 1,4 m Temperatura vode 32 C.
2 hidro masažna bazena, s temperaturo vode 35 C. V bazenu, skozi celo leto poteka telovadba  aqua zumba. Levo in desno sta še 2 hidro masažna bazena s temperaturo 35C.

Terapevtski in rehabilitacijski bazen: 20 m x 5 m x 1,4 m Temperatura vode 34 C. Uporablja se za skupinske terapevtske vaje.

Možnosti nastanitev

Hotel Sofijin dvor Superior
Hotel Sofijin dvor Superior

Hotel Sofijin dvor **** je opremljen v klasičnem slogu brezčasne elegance. Ponuja 43 razkošno opremljenih enoposteljnih in dvoposteljnih sob te...

Več
Hotel Rimski dvor
Hotel Rimski dvor

Hotel Rimski dvor **** stoji med Hotelom Sofijin dvor in Hotelom Zdraviliški dvor. V terasah se spušča kot zeleni niz ter ustvarja odlič...

Več
Hotel Zdraviliški dvor
Hotel Zdraviliški dvor

Hotel Zdraviliški dvor **** has 76 single and double rooms and suites for energising yourself.
All rooms are equipped with bathroom (show...

Več