Sofinanciranje

Bled

Bled

Bled z okolico in naravnimi lepotami je eno najlepših alpskih letovišč, značilno po blagem, zdravilnem podnebju in termalni jezerski vodi. Lepota gora odseva v jezerski gladini, sonce, mir in svež zrak vzbujajo izredno prijetne občutke obiskovalcev v vsakem letnem času in zagotavljajo idealne razmere za prijeten oddih ali dejavne počitnice. Bled privablja poslovneže, umetnike, športnike, raziskovalce, rekreativce, stare in mlade, ljudi z vsega sveta. Z lepoto jih očara in prepriča, da se vedno radi vračajo.

Nadmorska višina mesta 501 m, višina grajskega hriba 604 m, višina hriba Straža 646 m. Nadmorska višina jezera 475 m, dolžina 2.120 m, širina 1.380 m, površina 144 ha, največja globina 30,6 m, najvišja letna temperatura vode je 26 °C.

Bled ima blago, zdravo, subalpsko klimo z najdaljšo kopalno sezono od vseh alpskih letovišč. Z grebeni Julijskih Alp in Karavank je zaščiten pred mrzlimi severnimi vetrovi. V sezonskih mesecih ni megle. Srednja mesečna temperatura v juliju je +18,7 °C, v januarju -1,2 °C.

Naravne lepote, zgodovinske znamenitosti in ugodna geografska lega južno od Alp so Bled namenile turizmu. Podoba Bleda z gradom, jezerom, in otočkom jezera so znamenitosti, po katerih Bled pozna domala ves svet. Blejski grad kot nema priča nekdanje moči, trden in samozavesten bedi na skali nad jezerom. Blejsko jezero uživa sloves izredne lepote. Ozadje tega raja tvorijo gozdnata pobočja Jelovica, Pokljuke, vrhovi Julijskih Alp z najvišjim vrhom Triglavom, simbolom slovenstva, in Karavanke. Sredi jezera je romantičen otoček s cerkvico Matere Božje na jezeru. Otok in cerkev imata bogato zgodovino. V cerkvici na otoku je znameniti zvon želja iz leta 1543. Poleg teh lepot in znamenitosti pa je na Bledu in okolici še cela vrsta drugih zanimivosti, ki so vredne ogleda.

Aktivnosti:

Poleti pravi raj za ljubitelje plavanja, sprehodov in zabave na prostem. Obstajajo pohodi po številnih gorskih poteh, dobro razvito pohodništvo, alpinizem, kolesarjenje, jahanje, skok s padalom, tenis, golf, rafting, vožnja s kanuji, veslanje, ribolov.

Bled po zimi je kot zanalašč  za ljubitelje aktivnosti na snegu. Najbližje smučišče Straža je za hotelom Rikli Balance, 150 metrov od centra mesta. Številni smučarji, ki so se z vzpenjačo povzpeli na vrh proge, že dolgo občudujejo razgled na jezero in Blejski grad. Proge aktivno uporabljajo tako smučarji kot deskarji. Na voljo je oprema za umetno zasneževanje in nočno smuko. Straža ima izposojo opreme, potrebne za smučanje, deluje šola smučanja in deskanja.

Možnosti nastanitev

Grand hotel Toplice
Grand hotel Toplice

Grand Hotel Toplice je vključen v verigo luksuznih hotelov Small Luxury Hotels, ki združuje male hotele z edinstveno osebno storitvijo in navdihujočim...

Več
Rikli Balance hotel
Rikli Balance hotel

Hotel Rikli Balance očara in pomiri s skrbnim odnosom do tradicije domače obrti.

Hotel se nahaja na mirni lokaciji v centru Bleda in svojim...

Več
Hotel Park
Hotel Park

Hotel Park je po popolni prenovi dobil podobo elegantnega hotela z edinstveno lokacijo na promenadi tik ob Blejskem jezeru in najlepšimi razgle...

Več
Hotel Lovec
Hotel Lovec

Butični Hotel Lovec leži v samem središču Bleda. Vpet v domače okolje ponosno nadaljuje tradicijo gostišča, ki je na tem mestu stalo že ...

Več